ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

 
Τοπική Παραγωγή και Εμπόριο

Το Μεσολόγγι βρίσκεται στο κέντρο μιας εξαιρετικά εύφορης πεδιάδας που εκτείνεται μεταξύ των μεγάλων ποταμών Αχελώου και Εύηνου και ορίζεται προς βορρά μεν από το όρος του Ζυγού, προς νότο δε από την λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας και του Μεσολογγίου.
Η πεδιάδα παράγει κάθε είδους φυτικά προϊόντα που προέρχονται τόσο από καλλιέργειες δένδρων (κυρίως ελιάς και εσπεριδοειδών) όσο και από μονοετής καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι) αλλά και καλλιέργειες τριφυλλιού και κηπευτικών.
Επίσης είναι σημαντική η παραγωγή αλιευμάτων μέσα στη λιμνοθάλασσα μεταξύ των οποίων φημισμένα σε όλη την Ελλάδα είναι οι τσιπούρες και τα λαβράκια Μεσολογγίου. Σε δυο περιοχές εξ άλλου της λιμνοθάλασσας λειτουργούν σημαντικές αλυκές που παράγουν αλάτι εξαιρετικής ποιότητας.
Σημαντικά έσοδα επίσης δημιουργούνται στην πόλη από τον τουρισμό και το εμπόριο, που ενισχύονται από την ιστορία της πόλης, τα ιστορικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα, την ομορφιά της λιμνοθάλασσας και το γεγονός ότι το Μεσολόγγι είναι η πρωτεύουσα του νομού.
Κατά τα τελευταία χρόνια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του εμπορίου, των οικοδομών καθώς και των ξενοδοχείων και εστιατορίων έδωσε η λειτουργία του ΤΕΙ Μεσολογγίου, το οποίο σήμερα έχει περισσότερους από 4000 φοιτητές.