ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ


ΕΥΠΩΠΑΪΚΟ ΕΡΓΟ SusSET
(INTERREG III C)


ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Σύμφωνα με την κατανομή αρμοδιοτήτων που έγινε στο Άμστερνταμ ο Δήμος Μεσολογγίου συνεργάζεται με τους Δήμους Stonehaven (Σκωτία), Stromstad (Σουηδία), Leba(Πολωνία). Το κριτήριο ήταν ο χαρακτηρισμός τους ως «παράκτιων» δήμων.

Stonehaven (www.stonehaven.org.uk): Η πόλη του Stonehaven είναι παράκτια. Αποτελεί ένα σημαντικό διοικητικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών, εμπορικών και δημοσίων. Η πόλη είναι κομβικό σημείο στις μεταφορικές διόδους.
    Η στρατηγική για την ανάπτυξη της αφορά την οίκηση , την εργασία και την υποδομή για τον τουρισμό. Σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση σχεδίου δράσης παίζει η Stonehaven Business Association. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στις 10.000 περίπου και παραμένει σταθερός. Η πόλη διαθέτει βιομηχανία πλαστικών, χρωμάτων και οι υπόλοιπες δραστηριότητες αφορούν την παροχή υπηρεσιών. Τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ χαμηλά.
    Η πόλη ήταν πριν 50 χρόνια τουριστικό κέντρο. Τώρα υπάρχουν κάποια μνημεία και εκδηλώσεις που προσελκύουν τους τουρίστες. Το σημαντικότερο είναι το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που υπάρχει.
    Η στρατηγική της πόλης αφορά την αειφόρο ανάπτυξη. Κύριοι στόχοι είναι η βελτίωση της τουριστικής υποδομής, η προστασία και η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης, η οίκηση, η δημιουργία τοπικών επιχειρήσεων. Προς την επίτευξη αυτών των στόχων γίνονται βελτιώσεις στο λιμάνι, στο σιδηροδρομικό σταθμό, στην Πλατεία Αγοράς, υπάρχουν επενδύσεις στο τομέα της κατοικίας και έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις στην πόλη για προσανατολισμό των τουριστών.
    Γενικότερα το σχέδιο δράσης είναι στενά συνυφασμένο με την ΑΤΡ (Aberdeenshire Towns Partnership), δηλαδή την ένωση των πόλεων της περιοχής του Aberdeen. Στα πλαίσια αυτής της ένωσης γίνεται η λήψη αποφάσεων (μεγάλος βαθμός αποκέντρωσης) και η χρηματοδότηση.

Stromstad (www.stromstad.se): Το Stromstad περιήλθε στη Σουηδία με τη συνθήκη του Roskilde το 1658. Πριν άνηκε στη Νορβηγία /Δανία. Λόγω του σημείου στο οποίο βρίσκεται αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο. Γι’ αυτό το λόγο έχουν αναπτυχθεί πολλές εταιρίες που ασχολούνται με τις διασυνοριακές υποθέσεις.
    Ο πληθυσμός της πόλης σημειώνει αύξηση και ανέρχεται στους 11373 κατοίκους. Η αγορά εργασίας περιλαμβάνει διοικητικές υπηρεσίες, υποδήματα, αλυσίδες σουπερ μάρκετ, ιατρικές υπηρεσίες. Ο δείκτης ανεργίας είναι και εδώ πολύ χαμηλός.
    Η στρατηγική της πόλης περιλαμβάνει τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, την κατασκευή περισσότερων χώρων με πράσινο, πάρκων, την δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων, βελτίωση του λιμανιού, βελτίωση της πρόσβασης στο κέντρο της πόλης.

Leba (www.leba.pl): Δεν έχουν σταλεί ακόμα στοιχεία

Μεσολόγγι (messolonghi.elea.gr): Ιστορική πόλη της Στερεάς Ελλάδας, πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και της Επαρχίας Μεσολογγίου, έδρα ομώνυμου Δήμου. Εχει περίπου 14000 κατοίκους. Εκτός από το Μεσολόγγι, στο Δήμο Μεσολογγίου υπάγονται και οι οικισμοί Αγιος Συμεών, Αγριλιά, Χούνιστα και οι νησίδες Βασιλάδι, Θολή, Παλιοπόταμος, Προκοπάνιστος, Σχοινιάς και Τουρλίδα. Με την πρόσφατη μεταρρύθμιση ("ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ") στο Δήμο Μεσολογγίου προστέθηκαν και οι Κοινότητες Αγίου Θωμά, Ευηνοχωρίου, Ελληνικών, Μουσούρων, Ρετσίνων, Αγ. Γεωργίου, Άνω Κουδουνίου.
    Η πόλη είναι χτισμένη στη Χερσόνησο που σχηματίζεται ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και της Κλείσοβας. Εχει μικρές βιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων της εύφορης περιοχής. Σοβαρό όμως εισόδημα προσπορίζεται και από την αναπτυγμένη Αλιεία στην Λιμνοθάλασσα και από τις Αλυκές.
    Με νομοθετικό διάταγμα του 1937 το Μεσολόγγι έχει ανακηρυχθεί "Ιερή Πόλη" για την ανεκτίμητη προσφορά του στον αγώνα του 1821 και ειδικότερα για την αντοχή του στις αλλεπάλληλες πολιορκίες των Τούρκων και για την έξοδο της ηρωικής του φρουράς τον Απρίλιο του 1826. Την Κυριακή των Βαϊων κάθε χρόνο γίνονται στο Μεσολόγγι διήμερες γιορτές σε ανάμνηση της Πολιορκίας και της Εξόδου.