ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

 
Προβλήματα και Προοπτικές

Ο διευρυμένος δήμος του Μεσολογγίου, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον πολλά χωριά και οικισμούς από τον Αχελώο εώς τον Εύηνο και την κορυφογραμμή του Αρακύνθου (Ζυγού), βρίσκεται σε έναν ευλογημένο τόπο, για τον οποίο όμως δεν έχει γίνει καμιά σημαντική προσπάθεια ανάπτυξης κατά τα τελευταία 50 χρόνια.
Αντιθέτως οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών έχουν κάνει σοβαρές αρνητικές για το Μεσολόγγι προσπάθειες, οι οποίες το έχουν αποψιλώσει από σημαντικές δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με το γεγονός ότι η πόλη είναι η πρωτεύουσα του νομού.
Αναφέρουμε ότι δεν βρίσκονται στην πόλη, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, οι έδρες του ΚΤΕΛ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του Εφετείου, του Πανεπιστημίου καθώς και πολλών οργανισμών και υπηρεσιών.
Το Μεσολόγγι όμως αντιστέκεται και μέσω της δραστηριότητας των δεκάδων επαγγελματικών και πολιτιστικών συλλόγων προσπαθεί και να πάρει πίσω όσα παρανόμως του αφαιρέθηκαν αλλά και να μην χάσει τίποτα στο μέλλον.
Πέρα των ανωτέρω που εξαρτώνται από την πολιτική και τους πολιτικούς, η πόλη αγωνίζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της, η οποία είναι δυνατόν να προέλθει και από:
- την ανάδυξη του Τείχους, της Τάφρου και των Ιστορικών Νησίδων της Λιμνοθάλασσας
- την καλύτερη εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας
- την ανάπτυξη νέων μορφών ήπιου τουρισμού
- την δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου (το οποίο έχει εγκριθεί αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί)
- την ενεργοποίηση της Ακαδημίας της Ελευθερίας σε συνεργασμό με το παλιό κτίριο του Νοσοκομείου Χατζηκώστα
- την δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών
- την ανεξαρτοποίηση του ΤΕΙ (όπως ήταν πριν λίγα χρόνια)
- την δημιουργία νέων ξενοδοχείων
- την περαιτέρω ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών και κτηνοτροφίας.

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για όλα τα παραπάνω περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Κ. Καρκανιά με τίτλο "ΣΧΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ" το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από την πρώτη μας σελίδα.