ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

 
Νεότερη Ιστορία - με μια ματιά

H Πόλη, η οποία με αυτό το όνομα εμφανίζεται σε ιστορικές αναφορές του 16ου αιώνα, είναι στην πραγματικότητα «διάδοχος» των μεγάλων πόλεων που υπήρξαν σε αυτή την περιοχή λίγα χιλιόμετρα βορειότερα επάνω στις πλαγιές του Αράκυνθου (Ζυγού).
Το Μεσολόγγι γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα κυρίως λόγω της ανάπτυξης σημαντικού εμπορικού στόλου με πλοία που έπλεαν όχι μόνο στα λιμάνια της Αδριατικής αλλά και σε εκείνα όλης της Μεσογείου.
Η πρόσφατη νεότερη ιστορία της πόλης ξεκινάει από την Επανάσταση του 1821 κατά την οποία διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο. Λόγω της ηρωϊκής άμυνας των κατοίκων της κατά τις πολιορκίες της πόλης από τους Οθωμανούς και ιδιαίτερα λόγω της ηρωϊκής και πολυαίμακτης Εξόδου στο τέλος της τρίτης πολιορκίας (10 Απριλίου 1826), η πόλη θεωρήθηκε κύριος συντελεστής της απελευθέρωσης της Ελλάδας. Γι' αυτό και αργότερα (1937) ανακηρύχθηκε ως Ιερή Πόλη της Ελλάδας. Το Μεσολόγγι γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής κατά την διάρκεια των δυο επόμενων αιώνων και σήμερα παραμένει μια μικρή μεν αλλά αναπτυσσόμενη πόλη, πρωτεύουσα του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Περισσότερα για την ιστορική διαδρομή του Μεσολογγίου θα βρείτε στην επιλογή "Το Παρελθόν".