ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Η ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

 
Η Λιμνοθάλασσα
 

"Τα πρώτα μου χρόνια τ' αξέχαστα 
τά ζησα κοντά στ' ακρογιάλι,  
στη Θάλασσα εκεί τη ρηχή και την ήμερη 
στη Θάλασσα εκεί την πλατειά τη μεγάλη" 

Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ 

 Η λιμνοθάλασσα είναι συνυφασμένη αδιάρρηκτα με τον απελευθερωτικό μας αγώνα.  Τα νησάκια που κρύβει στα ήσυχα νερά της είναι η Κλείσοβα, το Βασιλάδι, ο Αη Σώστης, ο Σχοινιάς, ο Προκοπάνιστος, η Θολή, ο Παλαιοπόταμος, ο Ντολμάς και ο Πόρος.
Σ' όλα τα νησάκια αυτά λειτουργούν ιχθυοτροφεία που παράγουν τα περίφημα Μεσολογγίτικα ψάρια, Κέφαλους, Τσιπούρες, Λαβράκια, Χοβιούς, Στεράδια, Μπάφες (από τις οποίες βγάζουν τα περίφημα Μεσολογγίτικα Αυγοτάραχα), Σκορπιούς, Γλώσσες, Βελάνισες, Μιξινάρια, Χελούδισες, Λαυκίνους, Σπάρους, Σαργούς, Μουρμούρια, Μυλοκόπια, Χέλια σουφλομυτάρια (εκλεκτός μεζές στις Μεσολογγίτικες ταβέρνες), Καβάτσες, Καθαρόχελα, Αχιβάδες, Γαρίδες, Δρόγγους, Σουπιές, Χταπόδια, Κοχύλια, Αχινούς και Σαλιγκάρια.
Με μια βενζινάκατο, μπορείτε να επισκευθείτε όλα τα Ιχθυοτροφεία σε μια ημέρα.  Η έκταση της Λιμνοθάλασσας φτάνει τα 131 τετρ.χιλιόμετρα.
ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΗ παραγωγή της φτάνει τα 800.000 χιλ. κιλά ψάρια, 100.000 κιλά χέλια και 1.500 κιλά αυγοτάραχα.
Τα χέλια εξάγονται, όλα σχεδόν, στο εξωτερικό.
Πολύ περίεργο αλλά και πολύ διασκεδαστικό είναι το ψάρεμα σ' αυτή τη λίμνη. Τα ψάρια μπαίνουν στην λιμνοθάλασσα από τον Πατραϊκό κόλπο, θέλουν να βοσκήσουν στο πλούσιο λιβάδι της. Που να ήξεραν όμως τι τα περιμένει! Εκεί παραμονεύουν δύο λογιών ψαράδες οι ιχθυοτρόφοι και σκάπουλοι (ελεύθεροι αλιείς). Οι ιχθυοτρόφοι εργάτες, ψαρεύουν μέρα-νύχτα στα ιβάρια (ιχθυοτροφεία) και πληρώνονταν από τους ενοικιαστές των ιβαριών. Κάθε νησάκι μέσα στη λιμνοθάλασσα έχει και τα ιβάρια του.
Οι ιχθυοτρόφοι κλείνουνε τα ψάρια σε τετράγωνες καλαμωτές. Ολόγυρα στις καλαμωτές και κατα μεγάλα διαστήματα φτιάνουν με σύρματα τις λεγόμενες πήρες. Οι πήρες είναι ολοστρόγγυλες κι ανοιχτές από κάτω με τέτοιο τρόπο ώστε, όταν μπαίνουν τα ψάρια να μη μπορούν να βγουν.
Οι ιχθυοτρόφοι πάνε ολόγυρα στις καλαμωτές και παίρνουν τα ψάρια από τις πήρες με τις πόχες (απόχες).Οι σκάπουλοι τα ψαρεύουν έξω από τα ιβάρια με καμάκια, με παραγάδια και με σταφνοκάρια.
Η λιμνοθάλασσα χωρίζεται σε τρία μέρη, τις λιμνοθάλασσες της Κλείσοβας, του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.`Ολη αυτή η θαλάσσια έκταση μαζί με τις μη καλλιεργήσιμες παραλίες που την περιβάλλον αποτελεί ένα σημαντικό υγρότοπο.