ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ


ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΡΙΤΣΗ – ΜΟΥΛΧΑΟΥΖΕΡ


Εκδόσεις: Παπαχαραλάμπειο
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου
Κείμενα: Σπυριδούλα Κ. Αλεξανδροπούλου Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίκα Φλώρου.
Σελίδες:132
Τιμή:42 ευρώ
σχήμα: 32 x 29
Αθήνα 2002
132 σελίδες

Ολκός
 
 


 


ΠΡΟΛΟΓΟΣTο φωτογραφικό λεύκωμα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ» εκπλήσσει ευχάριστα τον αναγνώστη γιατί μέσα από τις σελίδες του δεν αποτυπώνει μόνο την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης όπως αυτή καθρεφτίζεται στα νερά της λιμνοθάλασσας, αλλά αναδεικνύει εκείνη την ιδιότυπη γοητεία που η πόλη πάντα ασκούσε στον περαστικό επισκέπτη. Η γοητεία αυτή τον κάνει να επανέρχεται όπως συνέβη και με τη φωτογράφο Σουζάνα-Τρίτση Μουλχάουζερ: «Μια πινακίδα με οδήγησε προς τη λιμνοθάλασσα, μια ασυνήθιστη εμπειρία που σου έκοβε την ανάσα: διάπλατα ανοιχτός ορίζοντας και γαλήνια νερά, τονισμένα από τη λάμψη του ήλιου που έδυε. Μου κινήθηκε η περιέργεια και, χωρίς δισταγμό, αποφάσισα να περάσω τη νύχτα στην πόλη…».

Η έκδοση περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Η λιμνοθάλασσα – Η πόλη και οι κάτοικοι – Το πανηγύρι του Αϊ-Συμιού. Η ιστορικός Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου, βαθιά γνώστης της ιστορίας και των παραδόσεων του γενέθλιου τόπου της, προτάσσει στην κάθε ενότητα από ένα εισαγωγικό κείμενο και ακολουθεί φιλολογικός σχολιασμός του εικαστικού υλικού με αναφορές στους Μεσολογγίτες ποιητές και λογοτέχνες. Άλλωστε όπως επισημαίνει η Σ. Αλεξανδροπούλου: «Τη Λιμνοθάλασσα και την ομορφιά της φαίνεται ότι εννοεί και ο Όμηρος (γ1), όταν αναφέρεται στην περικαλλέα λίμνην, από την οποία είδε τον ήλιο ν’ ανατέλλει ο Τηλέμαχος, κατά το θαλασσινό του ταξίδι από την Ιθάκη στη μεσσηνιακή Πύλο».

Ο τόπος αυτός που έγινε παγκόσμια γνωστός με την ηρωική του «έξοδο», συγκινώντας τους απανταχού φιλέλληνες, απαθανατίστηκε μέσα από τον αισθαντικό φακό της Σ. Τρίτση – Μούλχαουζερ λίγο πριν από το τέλος του 20ου αιώνα. Έχουμε έτσι τη δυνατότητα να απολαύσουμε μέσα από τις σελίδες αυτού του λευκώματος τη διαχρονικότητα ενός τοπίου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Ένα σπάνιο βιβλίο!Έργο πνοής!